vineri, 26 ianuarie 2007

Malacca

Am petrecut ultimele trei zile la Malacca, un orasel care a insemnat foarte mult in trecutul Malaeziei. Numele asta mi-a ramas in cap de la orele de istorie si nu mai stiam de ce...

Dupa 100 de ani de sultanat (pe aici a intrat islamul in Asia de sud est), Malacca a fost pe rind colonie portugheza, olandeza si britanica, in jur de 130-150 de ani fiecare. De unde si influentele de toate felurile, cu toate ca cea mai pregnanta influenta ramane totusi - ca si la Penang - cea chineza. Din secolul 15 pina in secolul 20 Malacca a fost un port unde se intilneau comersanti de peste tot - Africa, Europa, Arabia, India, Indonezia si China. M-am plimbat cu gura cascata pe stradutele cu case chinezesti cu fatade, ferestre si podele europene, temple de toate confesiunile cu putinta si restaurante cu combinatii aiuritoare de bucatarii.

Partea mai proasta e ca peste toate influentele astea din trecut se asterne repede si sigur un strat grosolan si atotcuprinzator de... ati ghicit - mall-uri, fast-food-uri si frumoase blocuri de apartamente.

Ce daca avem pe aceeasi strada un templu hindus, o moschee, un templu budist, taoist si confucianist si o biserica - toate de prin secolul 18... Facem noi ceva mult mai frumos - tot un fel de templu - cu KFC, McDo, MNG, Mickey Mouse, James Bond, David Beckham si Beyonce in rolurile principale.

Ei si ce? E doar un exemplu in plus de cum se duce pe p... patrimoniul unei tari in numele progresului. Malaezia a descoperit petrol acum 20 de ani si de atunci se construieste in delir, fara planificare si fara discernamint. Malaezienii sunt foarte mindri de guvernantii lor, cu toate ca stiu ca sunt extrem de corupti - ii iarta pentru ca "dau totusi si la popor". Aham, dau... betoane, fast-food-uri, templele consumului si ale aerului conditionat, masini ieftine si apartamente meschine si scumpe.

Linga Malacca e un sat care se cheama Kampung Portugis - locul unde englezii i-au mutat pe toti descendentii colonistilor portughezi. Am stat o seara intreaga de vorba cu un fel de sfatul batrinilor de acolo. Au fizionomii metise (euroasiatice), sunt catolici, ii cheama Fernando, Lorenzo, Joan sau Joseph si sunt printre ultimii vorbitori de Cristão (limba creola, amestec dintre portugheza medievala si malay). Mi-au povestit despre cum era in urma cu 20, 30 sau 40 de ani. Apa marii (acum maro si tulbure) era albastra si limpede. Crabii si crevetii erau din abundenta si ii pescuiau intotdeauna cu masura, cu grija sa nu exagereze. Acum nu mai au ce pescui. In schimb, la 3 metri de casele lor se termina constructia unui hotel de 5 stele si incepe constructia (pe 3000 de metri patrati) a unui... ati ghicit din nou! - mare si frumos mall. Pe gardurile gropanului pe care o sa se inalte falnicul mall atirna fandosit bannere cu "2007 - Visit Malaysia Year". Aham... stati incordati ca in 10 ani o sa mai vina bunicu in vizita in satul portughez de linga Malacca. A, si sa nu uit - la 500 de metri mai jos pe malul marii au construit un spital. Si unde se varsa toate scursurile de la spital? Va dau trei incercari sa ghiciti.

Si un pic de politica daca ati rezistat pina acum: Musulmanii majoritari sunt cras privilegiati (educatie mai buna si prioritate la angajare), cu toate astea se pling (si nu au de ce) de faptul ca britanicii i-au trimis la tzara si le-au dat orasele chinezilor (care de fapt muncesc mai mult, sunt perseverenti si stiu sa faca bani), si cel mai bine se pricep sa astepte sa fie hraniti cu lingurita de subventii si petrol ieftin.

Si, ca sa inchei intr-o nota mai optimista, uite ca pun si niste poze frumoase - pina mai am ce...





















Si dupa atitea chinezarii (stiu ca sunt partinitor), un pic de islam



Scolari jucind fotbal la moschee

Sa nu uit - in Malaezia sunt si indieni :P






Fericirea e un mango

Din nou frangipani - nu promit ca e ultima data

5 comentarii:

Anonim spunea...

Cam frumoase frangipanile astea! Da' si cladirile din prima parte cu fatadele lor nu sunt mai prejos! O încântare! Multumim ca ne faci partasi si pe noi la asemenea minunatii. Abia asteptam sa citim cartea de calatorii cu autograful autorului! Go for it!

featherfairy spunea...

ma tot uit la poza cu mango...din mai multe motive:)

Anonim spunea...

Mango-ul ala e un pic diferit de ce vad p-aci pe la noi, prin supermarketuri...

Ma doare sufletul cand aflu/vad ca binefacerile capitalismului vestic ating colturi ale lumii pe care le credeam inca pure si neprihanite.

Vlad Nancă spunea...

Pai pune si poze cu mall-urile. Si asta cu culoarea apei n-ai de unde s-o stii. Si mai zi-ne, Loredana!

featherfairy spunea...

cum a fost la Thaipusam? on your way in the Regenwald(jungle)?

alexandra