marți, 23 ianuarie 2007

KL

Un pic dezamagit, fascinat de turnurile Petronas si surprins de abundenta zgirie-norilor, a restaurantelor europene si a expatilor, am petrecut doua zile in ceea ce credeam ca o sa fie un nou asalt masiv al simturilor - o alta metropola asiatica vibranta si haotica, cu plusul adus de melanjul colonial-islamic-chinez-indian specific Malaeziei.

Cu ajutorul lui Stefan (prieten din copilarie al unei prietene din Austria) am gustat un pic din night-life-ul local, terenul de joaca al expatilor si al gagicilor locale dornice de schimb cultural cu Occidentul. Peste tot aceeasi muzica de cacat - Pussycat Dolls, Black Eyed Peas, Beyonce si compania... cu o singura exceptie - un club tinut de si pentru indieni din Punjab, cu muzica foarte misto - un fel de dub-step punjabi - DJ si gurist live si multi multi dansatori debordant de energici si pe alocuri purtatori de turban. In orice caz, la ora 2 noaptea e curfew. Ca in orice stat islamic care se respecta.

Si, ca sa completez de minune experienta profund asiatica din Kuala Lumpur, duminica am vizionat la terasa numita Foodball Junction, impreuna cu 50 de localnici ahtiati, derby-ul Premier League: Arsenal - Manchester (2-1), incheiat dramatic in minutul 94 cu golul inscris de Thierry Henri, spre dezamagirea publicului malaezian, care este (prin forta imprejurarilor de marketing mai ales) trup si suflet pentru United. Premier League ajunge in toata Asia prin canalul ESPN si are in felul asta de zeci de ori mai multi telespectatori (si implicit venituri din publicitate) decit in Europa. Everton de exemplu au pe tricouri logo-ul berii Chang (produsa in Tailanda).

Cit am stat la capitala, am intrat in vorba cu doi malaezieni - un tinar avocat si un student la comunicare - amindoi musulmani practicanti si foarte inteligenti. Unul din ei m-a invitat sa il vizitez la casa parintilor lui din Port Dickson - un orasel de coasta la doua ore mai spre sud de KL. Am vorbit mai ales despre cum supravietuiesc impreuna etnii si culturi atit de diferite in Malaezia, ce e la suprafata si ce e dedesubtul acestei aparente armonii, cit de decorativ e rolul sultanilor, dar si despre cum stilul de viata occidental (adus aici de expati si de mass-media in ultimii 10 ani) reuseste sa dizolve mai mult din cultura locala decit sute de ani de colonialism portughez, olandez si britanic. Interesant...

Asa se vede de la balconul apartamentului in care am locuit

Petronas Towers - 88 de etaje, 452 metri

Kuala Lumpur 1920 si 2007

Chinatown - casa verde e restaurant musulman-indian (Restoran Yussuf)


Stil arhitectural specific KL - mogul + victorian

Baietzii o ard pe chill la moschee

Detaliu de pe peretele unui templu taoist

Unul dintre fructele mele preferate - mangosteen

Rachete frate!


In stinga ploaie, in dreapta un inceput de curcubeu si in mijloc soare - de la 276m inaltime

2 comentarii:

Anonim spunea...

frumooooos

Anonim spunea...

Dumnezeule, e fara cuvinte... divin...