miercuri, 17 ianuarie 2007

Georgetown (Penang), Malaezia

Dupa o luna in Tailanda si Birmania, am ramas singur si am ajuns in Malaezia. Ma apropiu cu pasi siguri de Ecuator (pentru prima data in viata mea de calator). Deocamdata sunt la 5 grade latitudine Nord.

Imi place extrem de mult aici, cred ca inainte de orice din cauza ca se simte foarte pregnant influenta chineza. Arhitectura e tipic chinezeasca, diferita de cea din China prin doua caracteristici locale, imprumutate de la colonisti - ferestre arcuite si podele din gresie mozaicata. E foarte foarte frumos!! In prima zi am stat doua ore si am facut ca un obsedat poze la podele, pereti, porti si ferestre...

Ce este absolut remarcabil aici este cum intr-un oras atit de mic, fondat acum 220 de ani, convietuiesc impreuna fara nici un fel de probleme musulmani, budisti (si hinayana si mahayana), crestini (armeni, catolici si anglicani), confucianisti, hinduisti, taoisti si tot felul de alte mici confesiuni. Pe o singura strada sunt vreo 4 temple chinezesti, unul indian, doua biserici si doua moschei.

Cele mai impunatoare case din Georgetown sunt resedintele celor mai puternice clanuri de chinezi care s-au perindat pe-aici de-a lungul anilor si au controlat autoritar tot comertul din zona, indiferent de influenta mai mult sau mai putin puternica si durabila a britanicilor, olandezilor sau portughezilor. Fiecare clan construia un templu-resedinta, unde se practica cultul stramosilor (in loc de zei sau invatatori se prosterneaza la tabletele funerare ale inaintasilor, aduse din satul lor de bastina din China). Cind nu fac frumos la tablete, joaca mahjong, beau ceai, birfesc si din cind in cind regleaza conturi daca e vreun conflict, ceva. Ei bine, resedintele astea sunt un prilej foarte potrivit de a se sparge in figuri, care mai de care - cam ca tiganii nostri cu balustrii si turnuletele - insa nu pierd niciodata din vedere principiile feng-shui si parca nici bunul gust nu le prea lipseste...

Ma plimb foarte mult pe strada si ma umplu de tot melanjul asta absolut impresionant de culturi asiatice - in Little India miroase peste tot a lemn de santal si urla boxele cu ultimele hit-uri din filmele de la Bollywood. Dupa 2 minute ajungi in Chinatown (cel numit asa, pentru ca de fapt Georgetown e in sine un Chinatown...) si se aud piesele de mahjong si muzica de la etajul vreunui "social club" unde se danseaza vals cantonez. Peste o jumate de ora in timp ce bei un ceai cu mirodenii incepe rugaciunea la Masjid Kapitan Keling.

A, si cum nu m-ar lasa inima (sau stomacul) sa inchei o relatare fara sa mentionez nimic despre haleala, Penang este unul dintre cele mai potrivite locuri din Malaezia pentru mincaciosi ca mine. Cel putin 4 tipuri de bucatarie majore - chinezeasca, indiana, malaeziana si baba-nonya (amestec sino-malaezian). Si fiecare are sub-diviziunile ei - mincarea chinezeasca e de cele mai multe ori din Canton, dar se gaseste si Sichuan si mincare din nord. Restaurantele indiene sunt de cele mai multe ori din sud. Azi la prinz am mincat la chinezi si seara la indieni. Puiul tandoori cu sos de tamarind, trei feluri de curry si nan cu unt si usturoi a fost divin. Ca si masala chai-ul de dinainte si mango lassi-ul de dupa.

Am gasit un loc unde am fost si ieri si azi si o sa merg cu siguranta si miine. Se cheama "Jing Si Books and Tea" si e un loc foarte zen, cu dusumea din lemn de tek, o gradinita cu pietris si bambus, scaune din ratan, plafon inalt cu ventilatoare mari si niste tanti imbracate in alb si negru care iti toarna ceai si iti recomada carti despre budism. Dupa plimbarile prin soare la 35 de grade nimic nu poate fi mai potrivit decit un ceai verde intr-o atmosfera calma si racoroasa ca acolo.

Mai stau la Penang, pentru ca imi place prea mult... In week-end merg la Kuala Lumpur (abia astept sa vad, dupa Beijing, Bangkok si Hong Kong si inainte de Singapore, o alta mare metropola din Asia care sa ma lase cu gura cascata), de unde plec la munte (Cameron Highlands - plantatii de capsuni si ceai, ferme de fluturi si orhidee), de unde ma intorc la KL, apoi merg la Melacca (port foarte important pe vremea colonistilor, teren disputat mult timp intre portughezi, olandezi si britanici). Pe 1 februarie o sa prind la Kuala Lumpur Thaipusam - cel mai mare si mai spectaculos festival hinduist din Malaezia. Pe 2 februarie zbor in Sarawak (Borneo), unde o sa petrec doua saptamani mai ales in jungla. Pe 16 ma intorc in Peninsula, la Johor Bahru, de unde merg direct la Singapore, just in time pentru Anul Nou Chinezesc. Si uite-asa v-am destainuit intr-un paragraf planurile mele pentru urmatoarea luna. Nu mai aveti nici un motiv sa mai intrati aici - gata - stiti tot :)

Straduta din Chinatown

Noi ne culcam un pic...
Fatade de case chinezesti


Acoperisuri made in China


Ricsa la umbra
Gresie cu modele englezesti la case chinezesti
Interior - camera de la nivelul strazii
Gresie, frate...





Felinar de la resedinta clanului Khoo - cei mai bazati din Penang
Felinare din templul zeitei Kuan Yin
Cite doua mini-altare pe fiecare stilp din dreapta intrarii - unul la nivelul capului si unul la baza stilpului. In fiecare dimineata si seara se ard betisoare.
Alt mic altar, in curtea unui templu
Altar cu pisica sau pisica cu altar
Altar cu idoli si dragon


Un nene de la un templu nu a mai putut...

Ceiutz pentru stramosi
Clanul Khoo - cita ostentatie, dom'le...
Clanul Yap - mai modest...
Tablitzele cu stramosi
Luminare mai speciala
Si, ca sa dau si eu dovada de toleranta, uite si doua poze care nu au legatura cu China

Straduta pe care stau de trei zile (si nimic...:P)

De fata asta m-am indragostit, dar e din 1920...

3 comentarii:

alina.i spunea...

Alte informatii, alte poze.......foarte interesant.
Dupa atatea locurie care pe care le-ai viziat si colectii cu poze, poti sa te apuci de scris o carte :)

norica spunea...

O sa ajungi la fluturi, cat de frumos!
Tori ar fi invidioasa:P
"this boy only sleeps with butterflies"

Anonim spunea...

Trebuie sa fie superb sa fii acolo si sa vezi pe viu toate astea... :)

ps - vals cantonez? ce-i aia?! :p